Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tüm dünyada milyonlarca çocuğu etkileyen ve izlerini sıklıkla erişkin yaşamda da gösteren kronik bir klinik durumdur. DEHB'si olan bireylerde dikkati odaklama/sürdürme güçlüklerinin yanı sıra hiperaktivite (aşırı hareketlilik) ve dürtüsellik gibi tekrarlayıcı problemler sıklıkla bir arada görülebilir.
DEHB'si olan çocuklarda ek olarak özgüven eksikliği, düşük ders başarısı ve kişiler arası ilişki sorunları da oldukça sık görülen problem alanları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazı DEHB belirtilerinin ilerleyen yaş ile kısmen hafiflemesi mümkün olsa da, bu durum herkes için geçerli değildir.
DEHB, bazı tıbbi hastalıkların aksine kronik seyir gösterme eğilimindedir. Yani bir enfeksiyon hastalığında kısa süreli antibiyotik kullanımı ile elde edilebilen "şifa" durumu (tam iyileşme) DEHB tedavisi için geçerli değildir. Öte yandan tedaviler -kullanıldıkları süre boyunca- bozukluğun belirtileri üzerinde son derece etkili olabilmektedir.
DEHB'de başlıca tedavi yaklaşımları ilaç tedavisi ve davranışsal müdahaleleri içermektedir. DEHB'nin erken yaşlarda tanınması, bozukluğun yol açabileceği olumsuz sonuçların önlenmesi ya da en aza indirilmesi açısından kritik öneme sahiptir.
DEHB belirtileri 12 yaşından önce başlangıç gösterir, kimi durumlarda 3 yaşından önce dahi bazı belirtilerin fark edilmesi olasıdır. Bozukluk, erkeklerde kızlardan daha yaygındır.
DEHB'nin klinik görünümü, şiddeti ve zaman içindeki seyri kişiler arasında belirgin farklılık gösterebilmektedir.
Erkeklerde genellikle hiperaktivite kümesindeki belirtiler daha baskınken, kızlarda dikkat eksikliği belirtileri ön planda olabilir.
DEHB'nin genel kabul gören üç alt tipinden bahsetmek mümkündür:
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.