Okul Reddi Nedir?
Okul reddi, en basit tanımıyla çocuğun okula gitmeyi veya okulda kalmayı reddetmesi anlamına gelir ve günümüzde aileleri her açıdan etkileyen oldukça yaygın bir sorundur.
Söz konusu davranışın altında birçok farklı nedenin bulunması mümkündür.
Bunlar arasında anksiyete, depresyon, aile sorunları, kişiler arası problemler, olumsuz okul deneyimleri ve travmatik yaşantılar gibi çeşitli faktörler sıralanabilir.
Okul reddi, çocuğun öğrenim hayatını ve sağlıklı sosyal bağlar kurmasını sekteye uğratabileceğinden, genel gelişim süreci açısından kritik öneme sahip bir durum olarak ele alınmalıdır.
Okul Reddinin Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?
Okul reddinin en yaygın nedenlerinden biri kaygıdır.
Çocuklar okul performanlarına yönelik akademik baskı, sosyal kaygı veya zorbalığa uğrama korkusu nedeniyle okula gitme konusunda isteksiz ve endişeli hissedebilirler.
Okul reddi olan çocuklardaki bu kaygı kimi durumlarda mide-barsak yakınmaları, baş ağrıları veya uyku güçlüğü gibi fiziksel semptomlara eşlik edebilir; ve bu durum çocukların okula gitme konusundaki isteksizliklerini büsbütün perçinleyebilir.
Kaygı gibi depresyon da okul reddinin bir başka yaygın nedenidir.
Depresyondaki çocuklar, çoğu kez okula gitmek için gerekli enerji veya motivasyondan yoksundurlar. Ayrıca ders başarısı ve diğer akademik sorumlulukları nedeniyle kendilerini bunalmış hissedebilirler. Depresyon, konsantrasyon güçlüklerini beraberinde getirdiğinden, çocuklar okul ödevlerini takip etmek ve sorumluluklarını yerine getirmekte belirgin şekilde zorlanabilirler.
Okul reddine katkıda bulunabilecek diğer olası faktörler arasında evde yaşanan çatışmalar, ebeveyn ve bakım verenlerin ilgi ve destek eksikliği gibi ailevi sorunlar, akranlarla iletişimde yaşanan zorluklar veya zorbalığa uğrama gibi sosyal sorunlar yer alır. Çocuklar, okulda bir öğretmen tarafından azarlanmak gibi olumsuz bir deneyim yaşadıklarında veya akademik performansları ile ilgili beklentilerden bunalmış hissettiklerinde de okula gitmeyi reddedebilirler.
Okul reddinin belirtileri arasında okula gitmeyi veya okulda kalmayı reddetme, sık sık devamsızlık yapma veya geç kalma, mide/barsak yakınmaları veya baş ağrıları gibi fiziksel semptomlar, konsantrasyon zorlukları ve akademik sorumluluklarını (ödev, sınava hazırlanma vb.) yerine getirmekte güçlük yaşama gibi durumlar sayılabilir.
Okul reddi olan çocuklar, okula gitmekten veya okul etkinliklerine katılmaktan endişe ettiklerini kimi zaman doğrudan ifade edebilirler.
Okul Reddi Olan Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Çocuğunuzun okul reddi yaşadığından şüpheleniyorsanız, bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız önemlidir. Okul reddi için tedavi yaklaşımları çoğu kez eşlik eden/altta yatan durumları da kapsayan çok yönlü müdahaleleri içerir.
Tedavi seçenekleri, bireysel veya aileye yönelik psikoterapileri, ilaç tedavilerini veya her ikisinin kombinasyonunu içerebilir.
Bilişsel-davranışçı terapi (BDT), çocukların okula gitme konusundaki isteksizliklerine katkıda bulunan olumsuz düşünce kalıplarını ve uyum bozucu davranışlarını belirlemelerine ve değiştirmelerine yardımcı olabileceğinden, okul reddini ele almada özellikle yararlı olabilir.
Okul reddini yönetmek ebeveynler için zor olabilir, ancak çoğu durumda çocuklarınız ile birlikte söz konusu sorunun üstesinden gelebilmek için atabileceğiniz bir takım faydalı adımlar vardır:
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.