Otizm spektrum bozukluğu (OSB), temel olarak kişinin etrafındaki insanları algılama ve onlarla ilişki kurma biçimlerini etkileyen, bu yolla sosyal iletişim ve etkileşimde belirgin sorunlara yol açabilen, beyin gelişimiyle ilişkili bir klinik durumdur.
OSB ayrıca, belli alanlarda sınırlı ve tekrarlayıcı davranış kalıplarını da içerebilir.
Spektrum (tayf) teriminin kullanılmasının temel sebebi, bozukluğun klinik görünümü ve belirti şiddeti bakımından çok geniş bir yelpazede tanımlanabilir olmasıdır. Bir başka deyişle, OSB'ye sahip bireyler birbirinden oldukça farklı semptomlara ve işlevsellik düzeylerine sahip olabilirler.
OSB'ye yönelik tanımlar ve sınıflandırma sistemlerinin de tarih boyunca değişim gösterdiği dikkat çekmektedir. Örneğin OSB'nin görece hafif bir formu olduğu düşünülen Asperger sendromu, günümüz tanı sistemlerinde yer almasa da halen birçok klinisyen tarafından kullanılan bir terimdir.
OSB belirtileri erken çocukluk döneminde tespit edilebilir hale gelir ve süreç içerisinde toplumsal uyum ve işlevsellikte belirgin sorunlarla kendisini gösterir (okul-iş sorunları, ilişki ve etkileşimde zorluklar vb.).
OSB belirtileri genellikle ilk bir yıl içerisinde kendini gösterir. Daha nadir durumlarda ilk bir yıl normal gelişim gözlenmiş olmasına karşın OSB belirtilerinin 18-24. aylar itibarıyla ortaya çıkması söz konusu olabilir.
OSB'de tam iyileşme (şifa) sağlayacak bir tedavi henüz bulunmamış olsa da bozukluğun erken dönemde tanınması ve uygun tedavi müdahaleleri, birçok çocuğun hayatında dramatik farklar yaratabilir.
OSB'li çocukların önemli bir kısmı bebeklik döneminde, göz teması kurmama (ya da azalmış göz teması), isimleri seslenildiğinde karşılık vermeme ya da bakım verenlerine karşı ilgisizlik/kayıtsızlık gibi belirtiler gösterir.
OSB'si olan her çocuk, genel davranış biçimleri, işlevsellik düzeyleri ve belirtilerinin şiddeti bakımından kendine özgüdür; yani büyük oranda benzersiz özelliklere sahiptir.OSB'si olan bazı çocuklar öğrenme güçlüğü yaşabilir ve/veya zihinsel kapasiteleri toplum ortalamasının altında olabilir. Bazı çocuklar ise normal ya da yüksek zeka seviyesine sahip olabilir ve çok çabuk öğrenebilirler. Ne var ki, bu bilgileri kullanmak, günlük yaşamlarına uyarlamak ve sosyal durumlara uyum sağlamakta belirgin zorluk yaşarlar.
Aşağıda, otizm spektrum bozukluğu olan kişiler tarafından gösterilen bazı yaygın belirtiler bulunmaktadır.
Sosyal iletişim ve etkileşim
Otizm spektrum bozukluğu olan bir çocuk veya yetişkin, aşağıdaki belirtilerden herhangi biri de dahil olmak üzere sosyal etkileşim ve iletişim becerileri ile ilgili sorunlar yaşayabilir:
Davranış kalıpları
Otizm spektrum bozukluğu olan bir çocuk veya yetişkin, aşağıdaki belirtilerden herhangi biri dahil olmak üzere sınırlı, tekrarlayan davranış kalıplarına, ilgi alanlarına veya etkinliklere sahip olabilir:
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.